ΝΥΦΕΣ ΜΕ ΠΡΟΞΕΝΙΟ

19,61€
Κωδικός: 978-960-438-156-2

ISBN: 978-960-438-156-2

ΝΥΦΕΣ ΜΕ ΠΡΟΞΕΝΙΟ , ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΑΖΟΥ, ΔΟΚΙΜΙΟ,ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 

Το  βιβλίο αποτελεί  συστηματική και μεθοδική έρευνα πάνω στο φαινόμενο του προξενιού στην πρώτη μεταναστευτική γενιά της Αυστραλίας (1950-1975).

Επιχειρεί μια ερμηνεία του φαινομένου από την προοπτική της προφορικής ιστορίας, των σπουδών της φυλοτικής ταυτότητας και του πολιτισμού. Το υλικό εστιάζεται σε προσωπικές αφηγήσεις -μαρτυρίες και αναμνήσεις που δόθηκαν υπό μορφή συνέντευξης στη συγγραφέα. 

Τα κείμενα των προφορικών μαρτυριών συνιστούν το πρωτογενές υλικό με το οποίο αναλύεται, μέσα από την γυναικεία προοπτική, η μεταναστευτική εμπειρία, ειδικότερα του θεσμού του εξ αποστάσεως προξενιού που αποτέλεσε έναν σχεδόν απαράβατο άγραφο νόμο κατά την πρώτη περίοδο της μεταπολεμικής μεταναστευτικής εξόδου από την Ελλάδα

Το βιβλίο επιχειρεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία και να μελετήσει εκ του σύνεγγυς την ατομικότητα των ίδιων των γυναικών και του τρόπου που ένιωσαν, αντέδρασαν, καθώς  και βίωσαν το γεγονός ενός γάμου με έναν άνθρωπο, τον οποίο  δεν γνώριζαν.

Ταυτόχρονα,  η μελέτη αναλύει την εμπειρία του μεταναστευτικού ξεριζωμού, η οποία αποτελεί το κοινωνικό και ψυχολογικό υπόβαθρο αυτών των αφηγήσεων. 

Στηριζόμενοι σε αυτές τις αφηγήσεις, μπορούμε να επανερμηνεύσουμε την εμπειρία των νυφών με προξενιό ως συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, να παρακολουθήσουμε την ατομική περιπέτεια, να διαγνώσουμε τη υπαρξιακή αμφιθυμία και να κατανοήσουμε την κοινωνική λειτουργία του θεσμού.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: 

«Η μελέτη αυτή αποτελεί μια ρηξικέλευθη προσέγγιση σε ένα θεσμό που προσδιόρισε την πρώτη μεταναστευτική γενιά και καθόρισε την πολιτισμική συνοχή της Ελληνο-Αυστραλιανής παροικίας. Επίσης,  αποτελεί μια σημαντική συμβολή στις σπουδές για την Ελληνο-Αυστραλιανή εμπειρία με αφορμή μια εκ των κάτω ιστοριογραφική προσέγγιση και δίνοντας φωνή στις γυναίκες, η μαρτυρία των οποίων είχε αποκλειστεί από τις επίσημες ιστορίες της μετανάστευσης». 
Βρασίδας Καραλής
Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών της Έδρας Λουράντου, Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, Αυστραλία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ: 

 Η Παναγιώτα Νάζου σπούδασε Διαιτολογία, Πληροφορική και Νεοελληνική Φιλολογία στα πανεπιστήμια:  Χαροκόπειο Αθηνών, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και Σύδνεϋ Αυστραλίας. Το 1993 πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ

Από το 1987 διδάσκει Νεοελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ. Έχει δημοσιεύσει ένα μεγάλο αριθμό κειμένων σε Ευρώπη και Αυστραλία για τη μεταμοντέρνα γραφή και το έργο του Γιώργου Χειμωνά, για ελληνίδες συγγραφείς και τη γυναικεία γραφή στην εξορία, για την Ελληνίδα στη διασπορά, καθώς και για τη διδασκαλία των Νεοελληνικών στην Αυστραλία.

Σελίδες:274

 

ΝΥΦΕΣ ΜΕ ΠΡΟΞΕΝΙΟ
List price: 0,00€
Τιμή: 19,61€